Nyerő Jövő

Jól döntöttél? Ha ezt követed, nem hibázhatsz!

2017. március 31. - Nyerő.Jövő

Megbénítanak a döntési kényszerek? Addig gondolkodsz valamin, amíg elszáll a lehetőség? Félsz attól, hogy mindenki előtted jár és másokhoz méregeted magad? Elgondolkodtál már azon, miért bonyolítod az életedet, ha lehet könnyebben is???

A barátaimmal sokszor kérdezzük egymástól: „ezt most túlgondolom?”. Ha már felmerül a kérdés, a válasz legtöbbször az igen lesz. Túl sokat gondolkodunk és szeretjük jól megrágni és felnagyítani a gondjainkat. Sokszor még a szavak jelentése is megváltozik, amikor újra- és újra lepörgetjük a fejünkben azt a rosszul sikerült állásinterjút, és már látni véljük, hogy a probléma oka minden bizonnyal az volt, hogy fekete helyett sötétkék nadrágot húztunk, vagy hogy egyszer megbotlott a nyelvünk beszéd közben. Vagy emlékszel a srácra, akivel szakítottatok? Igen, ha aznap a rózsaszín kardigánt veszed fel, akkor is szakítottak volna, mert nem ezen múlik. Mivel a múlton már nem tudunk változtatni, a rajta való évődés nagyon káros lehet.

Szeretjük a múlt mellett a jövőt is túlgondolni, ami odáig is fajulhat, hogy magát a cselekvést és a kommunikációt bénítja meg. Ha a fejed tele van a „mi lenne ha” gondolatokkal, és folyton a tökéletes vagy legalábbis a legoptimálisabb megoldást keresed, ki kell, hogy ábrándítsalak. Tökéletes megoldás nincs, ne kínozd magad! Dönts úgy, ahogy a helyzetedhez mérten lehet. Nincs ideális döntés, mert semminek sem tudjuk megjósolni a végkimenetelét. Fogadd el a döntésed és azt is, hogy megvan benne a baki lehetősége, inkább érezd jól magad amiért dönthetsz a sorsodról! A túlgondolás oka, hogy mindennek az urai akarunk lenni, a kezünkben akarjuk tartani a jelent és a jövőt. Szeretnénk pontosan tudni, hogy a döntéseink milyen jövőt eredményeznek. Sajnos azonban ezzel valami olyanra vágyunk, ami nem létezik.

Így hol marad a jelenünk, miközben folyamatosan a múlt és a jövő fölött vacillálunk?? Az egyszerűbb néha több- kevesebb túlgondolás és több cselekvés! Ahelyett, hogy másokat követünk, tűzzünk ki saját célokat magunk elé!

ahogy_terveztem_1.png

A kommunikáció viharában

Az egyszerűbb néha több! Ismét előjön a mondat, mert bár az élet bonyolult, épp az egyszerűségre kell törekednünk azért, hogy átlássuk.

Érezted már úgy, hogy beszélgettek a pároddal, és mintha nem értenétek egymást? Nők, férfiak egyaránt hajlamosak kerülgetni a forró kását, ha kommunikációról van szó. Ha egy probléma áll a kapcsolatunk előtt, akkor az ott is marad, mindaddig, amíg meg nem oldjuk. A kérdés, hogy egyszerűen, vagy bonyolultan kezdünk-e hozzá.

Mivel nekünk, embereknek, a beszéd, a mozdulatok, az arckifejezések a legfontosabb kommunikációs eszközeink, ha az egyik nem jól működik, az üzenetünk lényege könnyen elveszhet, vagy félreértelmezik. Lefordítva: egy kapcsolatban, ahol rosszul kommunikálnak a tagok, nem tudják, hogy mit akar a másik. Lehet, hogy félreértik az üzeneteket, de az is, hogy a másik ösztönösen vagy szándékosan félrekommunikál.

Duzzogás helyett mindig válasszuk a helyzet tisztázását! Egy vita után érdemes átgondolni, hogy mi is a probléma és az érzelmeket félretéve inkább feladatként megoldani, tárgyilagossá válni és azt mondani: „Most mérges/ feldúlt vagyok, amiért ezt és ezt mondtad, de szeretném megoldani…”. Egy ilyen mondat rengeteg rossz hangulatú napot fog megspórolni nektek, mert a társad is rájön, hogy hol hibázott, és ha akar tenni ellene, fog is, mert már érti, hogy mivel bántott meg. Ne keverjük azonban össze az egyszerűséget a nyersességgel!

Ha rágyúrsz a kommunikációra, a kapcsolataid minősége is emelkedni fog! Ehhez a heves pillanatokban gondolkodj el: vajon most min is húztam fel magam? Ha meg tudod fogalmazni az érzéseidet egyértelmű tőmondatokban sokkal könnyebben fogod tudni kezelni is őket.

ahogy_a_v2_png.png

Tervezés- álmodozás

A stressz-faktor és a jövőről való kattogás legyőzhető jó tervezéssel és egyértelmű kommunikációval. Álmodozás helyett tervekben gondolkozzunk, és azok felé stabil lépésekkel haladjunk. Ha nem jutsz egyről a kettőre, lehet, hogy nem jó célt szabtál meg, vagy mert nem vagy elég magabiztos a megvalósításban! Ne feledd, hogy a célok kitűzése az egyetlen olyan erő, ami a fejlődés felé húz, és a célunkhoz ragaszkodni a legfontosabb, ha szeretnénk elérni valamit!

Ehhez viszont jó nagy adag tudatosság kell, és kitartás. Te készen állsz arra, hogy kitűzd a céljaidat? Mi lenne, ha most leírnád egy papírra, hogy hol akarsz tartani 5 év múlva? Ne használj negatív jelzőket! Ahelyett, hogy „nem akarok a mostani munkámban ragadni” írd azt, hogy „új munkát szeretnék, méghozzá ezen a területen…”. Ha le tudsz írni 3 célt, nagyon felszabadító érzés kerít a hatalmába, ugyanis hirtelen látni fogod, hogy merre haladsz! Újra értelemet nyer sok olyan dolog, ami rutinná vált a hétköznapjaidban, mint a munka vagy a család.

Írj le 5 támogató magatartást vagy tulajdonságot magadról – ezeket erősítsd!

írj le 2 rutint, amit jó volna elhagynod a szokásaidból – ezeket egyszerűen csak kezd elhagyni – kezd a legegyszerűbbekkel! Aztán ha már sikerült hagyj el még belőlük!

Ne akarj egyszerre mindent, hiszen aki a lépcsőket hármasával akarja szedni eleshet! Inkább mindig lépj csak egyet előre és biztonságosan célba érsz!

Persze néha ehhez nem árt a segítség. Hamarosan Te is jelentkezhetsz Facebook oldalunkon, hogy a hetente megtartott közös kávézáson a vendégünkként segítsünk Neked, hogy mihamarabb a hétköznapok felszabadult élvezetét élhesd. Lehet Te leszel a következő… Keress , figyelj minket Mi pedig várunk szeretettel :)

akarat_2.png

A kommunikáció segít minket az életben, így mi is lehetne fontosabb mint megtalálni azt, hogy hogyan tud minket a legjobban szolgálni? Folyt.köv. újabb tippekkel és gondolatokkal hamarosan ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://nyerojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3812389917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása